Ce cadouri financiare îl pot ajuta pe copilul tău să înțeleagă, din timp, valoarea banului

14.05.2021

De la conturi de economii până la jocuri de societate, există câteva modalități prin care putem face educație financiară timpurie. Una dintre lecțiile pe care le-am învățat de la starea pandemică din ultimii ani este că o criză financiară poate apărea oricând iar echilibrul financiar poate dispărea într-o clipă. Este o lecție pe care, noi, cei mari, deseori, o învățăm prea târziu sau forțați de circumstanțe.

Vestea bună este că pe cei mici îi putem pregăti din timp și îi putem învăța lecții și principii financiare valoroase, pe care le pot aplica atunci când devin independenți din punct de vedere financiar.

Având acest gând în minte și fiind aproape de Ziua Copilului, am pregătit o listă cu idei de cadouri pe care le putem face celor mici, astfel încât să-i ajutăm să înțeleagă valoarea banului și să-i pregătim pentru propriul viitor financiar.

 

Un joc clasic de societate

 

Poate părea de modă veche, însă nu este deloc așa. Când vine vorba despre asimilarea de informații noi, învățarea prin joacă este metoda preferată de cei mici.

Jocurile precum Monopoly nu se vor demoda prea curând. Dedică parte din timpul tău și joacă-te cu cel mic și, în timp ce vă jucați, fă mici pauze pentru a-i explica ceva mai în adâncime principiile jocului – explică-i într-un mod simplu și jucăuș concepte precum „bancă”, „buget” „împrumut” sau „investiție”. Apoi, îi poți spune că, similară cu jocul este și gestionarea banului în viața reală.

 

Fă-i cadou o pușculiță

 

Odată cu primirea unei pușculițe, cel mic se îmbarcă într-o proprie mică aventură: agonisirea de bănuți pentru următorul cadou pe care dorește să și-l facă. Fie că este o trotinetă, un joc, o păpușă sau o carte, pușculița îi va oferi un pretext să strângă resurse într-un mod mai organizat. Și ai rămâne surprins câți bănuți, mai ales monede, poate strânge un copil care are un obiectiv sau un vis măreț.

 

Ai nevoie de un ajutor financiar pentru a-i oferi celui mic un cadou de Ziua Copilului? Noi te putem ajuta cu un credit rapid! Află mai multe despre creditele noastre!

 

După pușculiță, urmează portofelul

Când copilul tău a intrat deja la școală și are o sumă zilnică pe care o poartă cu el pentru a-și cumpăra pachețel, desert sau pentru a plăti transportul în comun, este timpul să îi faci cadou un portofel jucăuș. Poți alege portofele cu model animat – anime, manga sau supereroi pe care cei mici îi apreciază. Va fi bucuros cu noul său accesoriu, care îi va da impresia unui nou grad de responsabilizare. Simplul gest de a-și pune proprii bănuți într-un loc sigur și de a fi responsabil de păstrarea lor cu grijă îl va duce cu un pas mai aproape de a fi, în viitor, un adult responsabil.

 

Mergi mai departe, cu un cont de economii

 

O pușculiță este o idee bună pentru un copil mic, dar, odată ce crește, are nevoie de tehnici puțin mai serioase de învățare.

Contul de economii este un cadou util și cu „bătaie lungă” pentru cei mici. Înainte de toate, este nevoie să faci puțină documentare și să te asiguri că găsești o bancă ce oferă condiții bune pentru deschiderea unui cont pentru copii, cu o dobândă bună. Și, apoi, să pui o sumă de început, pe care să o creșteți în timp.  Totodată, acest cont de economii poate fi și locul în care strângeți banii pentru propria sa educație – bani pentru facultate sau masterat.

 

 

Nu în ultimul rând, dăruiți din propriul vostru timp

și învățați-i prin puterea exemplului

Copiii învață foarte mult prin mimetism și prin puterea exemplului – ceea ce văd la părinți, replică la scară mai mică. Petreceți cât mai mult timp cu cei mici și încercați să-i inițiați contextual în arta gestionării finanțelor. Simpla însoțire la supermarket sau la piață le oferă copiilor șansa de a vedea cum sunt cheltuiți banii și care este prioritatea listei de cumpărături. Prin punerea în practică, împreună, a principiilor pe care le și predați, veți oferi lecții de viață care vor valora și vor dura mai mult decât orice lecție teoretică. Poate că veți petrece cu jumătate de oră mai mult decât de obicei la cumpărături, dar, pentru copii, acea jumătate de oră îi va ajuta să înțeleagă mai bine cum se cheltuiesc și se economisesc banii.

 

Concluzia este că niciodată nu este prea devreme să le oferim celor mici educație financiară. 

Începeți devreme, cu pași mici, pentru a vă asigura că ei vor ajunge departe.